Možnosti zmírnění nepříznivého vlivu globalizace na lokální trhy (lokalizací proti globalizaci) - Svobodová, Hana
Nekorektné a jednostranné interpretovanie prínosov v prospech globalizácie a vznikajúcich nadnárodných korporácií, ktoré stále bezohladnejšie presadzujú svoje krátkodobé záujmy (zisk) na úkor záujmov celospoločenských (ekológia, národná identita, kultúra). Možnosti, ktoré ponúkajú viac, či menej priaznivú alternatívu. Jednu z nich ponúka lokalizácia, ako protiklad globalizácie. Podľa nej všetky hospodárske potreby, ktoré si štát, či oblasť môže obstarať na svojom území, si na ňom aj obstará. Globalizáciu v celej jej šírke (technickoekonomickej, sociálnopolitickej, kultúrnej) je potrebné prijímať ako proces, ktorý musí byť riadený.