Európska únia ako globálny hráč svetovej politiky - Škvrnda, František
Zmena pohľadu na EÚ, ktorá je považovaná za ekonomického obra, ale politického trpaslíka. Charakteristika svetovej politiky z časového a rozsahového hľadiska. Charakterizácia pozície a role EÚ vo svetovej politike. Zvýrazňujú sa otázky ekonomickej, politickej a právnej dimenzie pôsobenia EÚ vo svetovej politike, ktoré majú aj sociálne, kultúrne a morálne súvislosti. EÚ sa formuje ako nový aktér svetovej politiky, ktorý sa označuje aj za civilnú mocnosť. Význam prijatia Európskej bezpečnostnej stratégie pre ďalšie pôsobenie EÚ ako globálneho aktéra svetovej politiky.