Procesní řízení ve státní správě - Vlček, Pavel
Problematika procesného riadenia v štátnej správe. Problém s jeho implementáciou spočíva v tom, že riadiaci pracovníci si neuvedomujú, že všetko čo sa v organizácii odohráva je určované procesmi. Pokiaľ nie sú popísané v danej organizácii existujúce procesy, alebo ako by mali vyzerať nové optimálne procesy, nebude snaha o reengineering úspešná. Procesné mapovanie totiž poskytuje nástroj a overenú metodológiu k identifikácii existujúcich procesov („ako to je“) a možno ho použiť tiež ako návod („ako to má byť “) pre reengineering funkcií zabezpečujúcich správnu a samosprávnu činnosť. Mapovanie procesov je rozhodujúcim spojivom, ktoré možno využiť k lepšiemu pochopeniu a významnému zlepšeniu procesov v organizáciách štátnej správy a samosprávy, tj. zvýšeniu kvality poskytovaných služieb a výkonnosti.