Niektoré politické aspekty islamu - Vokálová, Emília
Náboženstvo a jeho dôležitá úloha v islamskej spoločnosti. Islam je náboženstvo, ale zároveň aj ideológia s obrovským mobilizačným potenciálom, s prepracovanou sociálnou doktrínou a hlboko zakorenenými rovnostárskymi postojmi. Islam zdôrazňuje uchovanie jednoty komunity, má silné tradicionalistické korene, čo v období expanzie západného kultúrneho modernizmu a prehlbujúcej sa ekonomickej a sociálnej krízy môže vytvoriť priaznivý základ pre radikalizáciu spoločnosti v islamskom svete.