Hlavné tendencie kultúrnej politiky EÚ v procese integrácie a rozširovania - Zágoršeková, Marta
Ideové a hodnotové východiská kultúrnej politiky EÚ v etape integrácie a rozširovania na 25 členských štátov. Skúmanie myšlienkových konceptov, z ktorých vychádza kultúrna politika EÚ. Začiatok nových trendov v kultúrnej politike EÚ - po 11. septembi 2001 - otázky kultúrnej politiky sa spájajú s otázkami bezpečnostnej politiky. Tri hlavné ideové kocepty, o ktorých prebiehal v procese rozširovania kultúrnopolitický dialóg - etnocentrizmus, europeizmus, multikulturalizmus. Agenda zameraná na praktickú podporu nekonfliktných interkultúrnych vzťahov. Rozširovanie európskych vzdelávacích programov, nové projekty podporujúce europeizmus a multikulturalizmus. Úplné znenie príspevku je možné nájsť na CD ROM.