Vývoj humanitárnej intervencie a zákaz používania sily v 20. storočí - Babušíková, Zuzana
Zmeny, ktoré podstúpila doktrína humanitárnej intervencie v priebehu 20. storočia - v období po 1. svetovej vojne a v roku 1989, kedy došlo ku kolapsu povojnového usporiadania. Zamedzovanie použitia sily v rámci jus ad bellum v medzinárodných vzťahoch možno považovať za hlavný pokrok v medzinárodnom práve. Jus ad bellum bolo potláčané vytváraním noriem v rámci jus in bello, čiže v rámci medzinárodného humanitárneho práva. Medzinárodné právo v otázkach mieru a bezpečnosti, ktoré nesporne súvisí s humanitárnou intervenciou je charakterizované globálnym svetovým poriadkom z obdobia konca Studenej vojny. Koncepcia národnej suverenity ako základného prvku medzinárodného poriadku sa stala predmetom vedeckého skúmania.