Are the Maastricht-criterions the suitable criterions to enter the European Monetary Union ? - Balcárková, Soňa
Aktuálna problematika hodnotenia spôsobilosti nových členských štátov EÚ pre členstvo v Európskej menovej únii. Vyhodnotenie vhodnosti použitia maastrichtských kritérií, ktoré by mali eliminovať budúcu nestabilitu menovej únie. Teórie optimálnych menových oblastí, ktoré vymedzili kritériá pre vstup krajín do EMÚ. Patria medzi ne: mobilita práce a ďalších výrobných faktorov, pružnosť miezd a cien, otvorenosť ekonomiky, diverzifikácia produkcie a spotreby, podobnosť mier inflácie, fiškálna a politická integrácia. Nedostatky používania maastrichtských kritérií v nových členských krajinách.