Problematika hegemónie, stability a bezpečnosti v medzinárodných vzťahoch - Barát, Peter
Dve základné polohy problematiky hegemónie, stability a bezpečnosti v medzinárodných vzťahoch - teoreticko-metodologická a praxiologicko-analytická. Vnímanie teórie medzinárodných vzťahov, výstavba pojmového aparátu. Druhá poloha sa týka vnímania analytických koncepcií zahraničnopolitického správania jednotlivých aktérov s ich dôsledkami aj na školy zahraničnopolitického myslenia aj s ich predpokladaným vplyvom na samotné rozhodovacie procesy na úrovni národnoštátnej a j systémovej. Najnovšie názory Henryho Kissingera na rozvíjanie idealistickej a realistickej tradície v zahraničnopolitickom správaní USA ako geopolitického aktéra.