Vazba na růst konkurenceschopnosti evropských ekonomik - Bič, Josef
EÚ vstúpila do nového tisícročia v pomerne dobrej ekonomickej situácii a s optimistickými vyhliadkami do budúcnosti. Ambiciózny projekt tzv. lisabonských reforiem /2000/. Po vážnych hospodárskych problémoch v USA /2001/, sťažila sa aj realizácia Lisabonskej stratégie. Príspevok analyzuje postavenie európskych ekonomík vo svetovej ekonomike z hľadiska konkurencieschopnosti a analyzuje riešenia realizované pre zlepšenie ich postavenia. Medzi členskými štátmi sú pri plnení lisabonských cieľov veľké rozdiely.