Európska únia v kontexte svetového ekonomického rastu - Domanická, Alica
V roku 2004 dosiahol svetový ekonomický rast najvyššiu úroveň za posledné desaťročie, v roku 2005 sa predpokladá jeho opätovné spomalenie. Sprievodné riziká: vysoké úrokové miery, vysoké a nestabilné ceny ropy, rastúci deficit bežných účtov. Rastúca účasť rozvojových krajín na globálnej ekonomike. Rýchle starnutie populácie v rozvinutých krajinách. Hľadanie lieku proti starnutiu. MMF vníma Európu kriticky. Prepracovanie Lisabonskej stratégie s cieľom zvýšiť hospodársky rast, vytvoriť nové pracovné miesta. Zároveň vyzvala krajiny na potrebné štrukturálne reformy, na zvýšenie investícií do vzdelania, výskumu, vedy a vývoja. Ohrozená liberalizácia služieb. Úspech obnovenej Lisabonskej stratégie závisí od toho, či sa pohnú z miesta krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Belgicko, v ktorých sociálny model ide na úkor konkurencieschopnosti, flexibility trhu práce.