Dá sa kvalita života merať? - Bianchi, Gabriel
Úvahy o ontológii individuálneho zmyslu života. Rôzne komponenty kvality žIvota. Veľkú časť tvorí životný štandard, ktorého ukazovatele možno dobre merať. Ďalšie komponenty kvality života, ako sloboda, šťastie, umenie/estetickosť, kvalita životného prostredia a inovácia sú len veľmi ťažko merateľné. Osobitnú dôležitosť má dnes zisťovanie kvality života v oblasti zdravia a zdravotnej starostlivosti. Zmysel ľudského konania - eudaimonia. Kvalita života ako kvázi stacionárne ekvilibrium v kontexte kultúry. Pokusy o operacionalizáciu a zisťovanie kvality života. Na účely odhadu miery kvality života v určitej krajine boli vyvinuté viaceré indikátory a indexy . Index kvality života - (Quality of life index - QoLI), ktorý sa skladá z deviatich ukazovateľov. Index ľudského rozvoja (Human development index - HDI). "Subjektivistické" prístupy pri hľadaní východísk zisťovania kvality života.