Medzinárodné vzťahy na lokálnej úrovni politicko-právne aspekty - Klimovský, Daniel
Jedným z najdôležitejších prvkov lokálnej i regionálnej samosprávy je právo jej legitímnych orgánov rozhodovať o tom s kým, kedy, prečo a za akých podmienok budú spolupracovať. Spoluprácu na lokálnej i medzinárodnej úrovni vo všeobecnosti upravuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších právnych predpisov. Okrem toho je Slovenská republika viazaná celým radom medzinárodných dokumentov, ktoré bližšie špecifikujú možnosti medziobecnej medzinárodnej spolupráce - dokumenty Rady Európy, bilaterálne medzivládne dohody.