Ruské ekonomické zájmy ve službách velmocenské politiky - Šimov, Jaroslav
Využívanie ekonomických prostriedkov pre politické účely. "Plynová vojna" proti Ukrajine. Presadzovanie ekonomického kurzu využitia pozície Ruska ako významného dodávateľa ropy, plynu a elektrickej energie do väčšiny krajín bývalého ZSSR. Neúspech Jednotného ekonomického priestoru (JEP). Porovnanie politiky prezidenta Putina s politikou Petra Veľkého.