USA vs Čína - prinesie nové storočie zmenu globálneho ekonomického lídra ? - Matúšek, Ivan
Podstata americko-čínskych obchodných sporov. Čína nedodržiava akékoľvek práva duševného vlastníctva, nelegálne kopíruje americké tovary a spätne ich pri nízkych nákladoch exportuje do USA. Tento proces duševného vykrádania a pirátstva trvá už 20 rokov. Tlak USA na zmenu kurzovej politiky a na implantáciu ochrany práv duševného vlastníctva, čo by zvýšilo produkčné náklady výroby čínskych výrobkov. Do súčasného boja proti Číne sa pustila aj EÚ, ktorá sa snaží ochrániť svoj domáci spotrebný a pracovný trh. Porovnanie zamestnanosti a nákladov práce v textilnom a odevnom priemysle v USA a Číne. Čína si postupne začína vydobíjať postavenie aj v odvetviach, v ktorých mali silné postavenie americké, resp. západoeurópske korporácie (výpočtová technika, informačné technológie...).Aká by mala byť zmena kurzového režimu čínskej meny a aké by mohli byť jej následky - niektoré vybrané názory svetových ekonómov. Trend nástupu Číny do medzinárodného obchodu nezastaví ani revalvácia čínskej meny. Môže to priniesť spomalenie ekonomického rastu, ale USA budú musieť na svoje trhy pustiť tak Čínu ako aj Indiu, ktoré zamiešajú postavenie na prvých priečkach konkurenčne zdatných ekonomík.