Postavenie poľnohospodárstva v ekonomike Európskej únie - Okenková, Marieta
Špecifickosť európskeho poľnohospodárstva. Spoločná poľnohospodárska politika (SPP) ako najstaršia a najkomplexnejšia spoločná politika vytvorená na úrovni EÚ pre všetky členské štáty. História vývoja SPP, reformy (McSharryho reforma, Agenda 2000, Fischlerova reforma). SPP po rozšírení EÚ na súčasných 25 členských štátov. Budúcnosť efektívneho slovenského poľnohospodárstva a vyššia kvalita vidieckeho života je založená na zmene orientácie smerom k ekologickému a multifunkčnému poľnohospodárstvu.