Hľadanie nových ciest vo výchove ekonómov a manažérov pre éru globalizácie - Lenghardtová, Jana
Od júla 2001 bol založený Ústav medzinárodných programov ako inovačné pracovisko, ktorého poslaním je podporovať internacionalizáciu aktivít univerzity a spoluprácu s externými partnermi s dôrazom na interdisciplinárny transfer poznatkov. Ústav má rozvíjať vzdelávacie, vedeckovýskumné, poradenské, informačné a popularizačné aktivity. Tematická orientácia na tzv. oblastné štúdie, na medzikultúrnu spoluprácu a komunikáciu. Podpora medzinárodných projektov univerzity, podpora záujmu /najmä študentov/ o medzinárodnú spoluprácu. Činnosť Ústavu - kurzy, študijné programy, formovanie profilu ekonómov a manažérov, systémová evidencia projektov, tvorba projektov. Snaha o posilnenie výchovnej zložky vo vysokoškolskom vzdelávaní.