Medzinárodná migrácia - aktuálny problém súčasných globalizačných procesov - Liďák, Ján
Migrácia obyvateľstva ako jedna z najproblematickejších oblastí globalizačných procesov súčasnosti. Medzinárodné organizácie sa snažia o vymedzenie určitých pravidiel pre pohyb obyvateľstva. Migrácia obyvateľstva z chudobných častí sveta do krajín s rozvinutou demokraciou. Migrácia a s ňou spojené problémy vyvolávajú spoločenské napätie najmä na vnútropolitickej scéne. Hlavnými imigračnými krajinami zostávajú: Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko a Švajčiarsko. Najviac migrantov je arabského islamského pôvodu.