Politická situácia v Uzbekistane po 13. máji 2005 - Sayfiddinov, Alisher
Konflikt 13. mája 2005 v Uzbekistane vyvolal u niektorých expertov domnienku, že Andižanské udalosti sú pokračovaním vlny "oranžových revolúcií", ktorá zachvátila Gruzínsko, Ukrajinu a Kirgizstan. Sú aj také tvrdenia, že autoritatívny režim Islama Karimova začal spätné odpočítavanie svojej existencie. Scenáre vývoja ďalších udalostí sa líšia.