Teoretické a praktické dopady spoločnej obchodnej politiky EÚ na zahranično-obchodné vzťahy Slovenskej republiky - Silná, Zuzana
Analýza vplyvu spoločnej obchodnej politiky na zahranično-obchodné vzťahy SR. Vstupom do EÚ sa SR vzdala právomoci samostatne zostavovať a vykonávať svoju zahranično-obchodnú politiku, rozhodovacie procesy v oblasti spoločnej obchodnej politiky sú sústredené v rukách institúcii EÚ. Komisia navrhuje obchodnú legislatívu a o jej prijatí rozhoduje Rada EÚ, členovia EÚ majú možnosť tento rozhodovací proces ovplyvniť. Odborníci z MH SR sa zúčastňujú zasadnutí Výboru 133, COREPERu a Rady, kde majú príležitosť presadiť naše národné záujmy. Ochrana vnútorného trhu SR vzrástla priemerne z 6,1 percenta na 6,5 percent. Spoločná obchodná politika EÚ otvorila slovenským producentom nové možnosti, ale priniesla i nové riziká.