Terorizmus ako sociálny jav - Matis, Jozef
O terorizme sa čoraz viac začína hovoriť najmä v súvislosti s ohrozením ľudského života jednotlivca a celých skupín, ale aj životného prostredia. Význam má tiež v súvislosti so zhoršovaním podmienok pre ľudský život a pre ľudstvo ako také. Terorizmus vo svojej podstate tvorí akt šírenia strachu a hrôzy. Ostatné znaky - cieľavedomosť, využívanie ozbrojeného násilia a záujem o medializáciu a vplyv na verejnú mienku. Ako každý sociálny jav pozostáva terorizmus z dvoch od seba neoddeliteľných stránok: štrukturálnej a procesuálnej. Statická a dynamická stránka.