Aplikace TQM ve školství - Herold, C.
Príklad americkej univerzity, ako je možné zaobchádzať s komplexnými štruktúrami zákazníci/dodávatelia na báze komplexného riadenia kvality (TQM) v školstve. Kto sú zákazníci školy. Dôraz na vzťahy s praxou. Orientácia na zákazníka - študenta. Účasť školy na prieskumoch s účelom zachytenia potrieb a trendov. Hlavné potreby študentov. Podporné služby školy: burza práce, predstavenie firmy v priestoroch školy a ďalšie. Spolupráca s externými partnermi - zamestnávateľmi.