Nesnesitelná snadnost suverenity - několik poznámek k suverenitě, subjektivitě a supremaci v Evropské unii - Šlosarčík, Ivo
Vzájomné prepojenie pojmov suverenita, právna subjektivita a nadradenosť európskeho práva v súvislosti s európskou integráciou. Vývoj doktríny prednosti európskeho práva pred právnymi predpismi členských štátov a dopad tejto doktríny na suverenitu členov EÚ. Národné prístupy k vplyvu európskej integrácie na suverenitu demonštrované na prípade Fransúzska a Nemecka. Prístup súdnych inštitúcií týchto krajín k problematike ratifikácie Maastrichtskej zmluvy, Zmluvy o ústave pre Európu a k vývoju v oblasti policajnej a súdnej spolupráce. Možné dopady francúzskej a nemeckej skúsenosti na Českú republiku.