Vznik a vývoj offshore finančných centier v karibskej oblasti - Štaffenová, Katarína
Väčšina ekonomík krajín karibskej oblasti je silne závislá na príjmoch z cestovného ruchu. Niektoré sa preorientovávajú na cestovný ruch a zároveň hľadajú ďalšie možnosti diverzifikácie svojich ekonomík. Jednou z nich je offshore finančný sektor. Tento sektor je schopný zabezpečiť výrazný hospodársky rast bez rozsiahlych investícií do fyzickej infraštruktúry. Offshore finančné centrá poskytujú množstvo legálnych služieb - tri základné kategórie: private investments, asset protection, estate planning. Uvedené služby poskytujú rôzne typy finančných inštitúcií a entít, medzi ktoré patria: medzinárodné obchodné spoločnosti, offshore banky, komerčné banky, fondy, poisťovne, nadácie, trusty a pod.