Japonsko a jeho "nová role" v severovýchodní Asii: agenda americko-japonské aliance - Cozlová, Linda
Cieľ bezpečnostnej politiky Japonska po druhej svetovej vojne. Americko-japonská aliancia: Zmluva o priateľstve a mieri. Japonský odpor k intervenčnej politike. Národný bezpečnostný program. Úloha Japonska v medzinárodných operáciách na udržanie mieru. Japonské regionálne záujmy. Zdržanlivá a pragmatická politika voči Číne a Kórei. Spoločné americko-japonské strategické ciele.