Evropská unie ve světové ekonomice na prahu 21. století - Tvrdoň, Michal
Vývoj svetovej ekonomiky po 2. svetovej vojne viedol k vytvoreniu troch centier /triády/ svetovej ekonomiky - európskeho, amerického, japonského. Analýza postavenia týchto troch centier na základe vybraných makroekonomických ukazovateľov. Základná charakteristika troch centier. Približovanie západnej Európy a Japonska k USA. Rast HDP triády. Heterogénnosť európskeho centra. HDP v EÚ, vývoj nezamestnanosti. Podiel triády na svetovom exporte a importe. Hlavní obchodní partneri EÚ. Významné postavenie EÚ, postavenie Japonska sa bude oslabovať, môže byť nahradené centrom čínskym.