Americká bezpečnostní strategie pro 21. století: Brusel na konci světa? - Přikryl, Pavel
Analýza súčasnej americkej bezpečnostnej stratégie. Snaha troch amerických administratív 90. rokov o vedúce postavenie Spojených štátov v novom svetovom systéme. Svet a americká bezpečnostná stratégia po 11. septembri 2001. Rozpor medzi pragmatickým realistickým krídlom (C. Riceová) a neokonzervatívcami (P. Wolfowitz). Americká stratégia prevahy a jej negatívny dopad na transatlantické vzťahy. Slabosť Európy.