Konkurenčná schopnosť ekonomiky. Využitie lineárneho programovania na zvyšovanie efektívnosti - Vincová, Kristína
Identifikovanie faktora konkurencieschopnosti a efektívnosti. Ekonomická efektívnosť ako optimálna úroveň zdrojov, prostriedkov a výsledkov pracovnej činnosti ľudí. Matematické programovanie ako optimalizačný nástroj, ktorý dovoľuje racionalizovať manažérske a technologické rozhodnutia. Úlohy lineárneho programovania - hľadanie optimálnych riešení v podniku, ktoré následne vedú k rastu efektívnosti v ňom. Vyššia efektívnosť je predpokladom získania konkurenčnej výhody na domácom alebo svetovom trhu. Priama úmernosť medzi konkurenčnou schopnosťou firiem a krajiny.