Pokrok a vyhliadky pri dosiahnutí Miléniových rozvojových cieľov OSN - Wusterová, Karla
V septembri 2000 na Miléniovej konferencii sa členské krajiny OSN zaviazali venovať prioritnú pozornosť trvalému rozvoju a boju proti chudobe. Výsledkom konferencie bolo prijatie 8 Miléniových rozvojových cieľov: znížiť extrémnu chudobu a hlad, zabezpečiť univerzálne základné vzdelanie, podporovať rodovú rovnosť, znížiť detskú úmrtnosť, zlepšiť zdravie matiek, bojovať proti HIV/AIDS a malárii, zabezpečiť udržateľnosť životného prostredia a rozvíjať globálne partnerstvo do roku 2015. Pri porovnávaní jednotlivých regiónov pri napĺňaní týchto cieľov, možno nájsť veľké rozdiely. Dôvody neúspechu dosiahnutia týchto cieľov: zlyhanie vlád, priepasť chudoby, extrémne chudobné regióny vo vnútri geograficky rozsiahlych krajín, zanedbanie špecifických politických problémov. Odporúčania na dosiahnutie miléniových cieľov.