Analýza mapujúca hlavné prekážky rozvoja kapitálového trhu a efektívneho prístupu slovenských firiem ku kapitálovému trhu
Rámcový popis súčasného stavu. Slovensko nemá deficit v transpozícii právnych predpisov EÚ a má vybudované fungujúce inštitúcie kapitálového trhu na úrovni európskeho štandardu. Ponuka kapitálu v bankách prevyšuje dopyt, bankové úvery sú dostupnejšie a jednoduchšie sa získavajú v porovnaní s emitovaním cenných papierov na trhu. Záujem o investovanie do rizikovejších nástrojov kapitálového trhu. Nefunkčnosť domáceho kapitálového trhu je vo veľkej miere spôsobená absenciou prísunu nových emisií - najmä akcií. Kapitálový trh v konkurencii s bankovým sektorom v sprostredkovaní voľných zdrojov je jednoznačne drahší. Prekážky brániace rozvoju kapitálového trhu.