Výmenný kurz SK/EUR a parita úrokovej miery - Chocholatá, Michaela, 1977-
Teória parity úrokovej miery IRP (interest rate parity) vychádza zo zákona jednej ceny. Parita úrokovej miery tvrdí, že devízový trh je v rovnováhe, ak očakávaná návratnosť investícií v rôznych menách je po vyjadrení v rovnakej mene rovnaká. Analýza výmenného kurzu SKK/EUR založená na parite úrokovej miery. Vývoj očakávaných hodnôt analyzovaného výmenného kurzu na základe platnosti nepokrytej parity úrokovej miery. Druhá časť analýzy je zameraná na otestovanie hypotézy efektívneho trhu, t.j. či hodnotu forwardového výmenného kurzu možno považovať za spoľahlivú prognózu budúcej hodnoty spotového výmenného kuirzu.