<The> negotiation position amid member states of the EU - Michálek, Pavel
Pozornosť venovaná európskej integrácii. Využitie modernej metódy mapovania vzťahov v skupine - sociometria, jej výsledkom je sociomapa. V príspevku je sociomapa vytvorená z údajov zahraničného obchodu členských štátov. Rozborom sociomapy boli zistené charakteristické vlastnosti analyzovanej skupiny, formálna a neformálna politika v skupine, pozícia každého člena v skupine, štruktúra a vzťahy v skupine. Tým boli získané podklady k zodpovedaniu otázky o existujúcich pomeroch vo vzájomných vzťahoch v EÚ. Pozícia ČR, jej najbližší partneri pre vyjednávania.