Trh si žiada rating miest a obcí - slovenské skúsenosti - Žárska, Elena, 1955-
Prehlbujúca sa decentralizácia spoločnosti realizujúca sa aj decentralizačným procesom verejnej správy v SR, je základom novej kvality vzťahov v území. Pri rastúcich kompetenciách územnej samosprávy rastie aj ich postavenie a zodpovednosť pri zabezpečovaní komplexného sociálno-ekonomického rozvoja regiónov, miest a obcí SR.Do aktivít miest a obcí sa stále výraznejšie presadzujú nástroje a postupy, ktoré boli donedávna uplatňované prevažne v podnikateľskom sektore. Popri prvkoch finančného manažmentu a manažérskych prístupov (New public management) sa presadzujú nástroje informačného a hodnotiaceho charakteru, ku ktorým patrí marketing a rating miest a obcí.