Andragogika jako věda o vyrovnávání se se sociálními institucemi - Bartoňková, Hana
Teoretická a metodologická argumentácia nového ponímania predmetu andragogiky. Vymedzenie andragogiky ako vedy o vyrovnávaní sa dospelého so sociálnymi inštitúciami, ktorá má edukatívnu dimenziu. Filozoficko-antropologické (Gehlenove) východiská andragogiky a vzdelávania dospelých. Sociálne inštitúcie. Pojem inštitucionalizácia ako proces, ktorý je univerzálnym zdrojom pravidelností sociálneho sveta.