Metodické otázky problémovosti venkovských obcí v České republice - Vávra, Vojtěch
Metodická stránka poňatia a vyhodnocovania vidieckych obcí (regiónov) je veľmi zložitou záležitosťou, jej riešenie je v počiatkoch. V článku načrtnuté otázky - faktory a ukazovatele problémovosti, ich kategorizácia, vzájomná podmienenosť a pod. - ukazujú šírku a hĺbku celej problematiky. Na väčšinu z nich neexistuje zodpovedná odpoveď, pretože k nim nie sú evidované potrebné údaje a nie je prepracované teoretické zázemie. Je nevyhnutné iniciovať samostatné granty k riešeniu otázok problémovosti vidieka a k spracovaniu výhľadových štúdii vidieckych obcí.