Historické regionálne vedomie - latentný potenciál rozvoja vidieka (historické, zemepisné a sociologické poznámky o regiónoch Slovenska) - Schwarz, Jozef
Autor v článku upozorňuje na existenciu regionálneho vedomia ako faktoru podpory a rozvoja miestnych partnerstiev. Do popredia posúva historické regionálne vedomie, ktoré sa vytváralo tisíc rokov. Takto dlhodobo pestované vedomie, mohlo prerásť až do vedomia ako objektívneho faktora. Toto vedomie, aj pri výsostne ekonomických kategóriách regionálneho rozvoja, má svoje miesto a stáva sa pozitívne vplývajúcim činiteľom rozvoja regiónu. Lokálpatriotizmus, vlastenectvo, regionálny patriotizmus. Historické regióny - regionálna identita a jej vplyv pri tvorbe partnerstiev na podporu rozvoja vidieka. Tradičné regióny - územia s neformálnym historickým regionálnym povedomím. Hľadanie ďalších regionálnych prístupov k rozvoju vidieka a zaostávajúcich území. Euroregióny, mikroregióny.