On the large deviations principle in the risk theory - Kozubík, Aleš
Stručný úvod do teórie tzv. large deviations, ktorá je alternatívou ku centrálnej limitnej vete v prípade veľkých odchýliek od priemerných hodnôt. Je uvedená Chernoffova formula a výsledok je aplikovaný na klasický model rizika a minimalizáciu pravdepodobnosti krachu. Riešenie je vyjadrené s využitím teórie frontov.