Globálne ambície Gazpromu - Pressburg, Adrian Peter
Vlajková loď ruského hospodárstva - akciová spoločnosť Gazprom - upútava pozornosť svetových médií. Rusko sa vo vývoze zemného plynu nechce orientovať len na Európu. Jeho ambície siahajú do Číny a USA. Gazprom sa stal jedným z najúčinnejších nástrojov na uskutočňovanie medzinárodných politických, hospodárskych a bezpečnostných záujmov Ruskej federácie.