Konkurenční výhoda a její zdroje - Sedláčková, Helena
Predpokladom formulácie úspešnej stratégie podniku je pochopenie úlohy konkurenčnej výhody. Konkurenčná výhoda je nástrojom zvyšovania konkurencieschopnosti a hodnoty firmy. Hodnota firmy porastie, pokiaľ má firma formulovanú jedinečnú stratégiu založenú na udržiteľnej konkurenčnej výhode. Zdroje konkurenčnej výhody sa môžu nachádzať v okolí alebo vo vnútri podniku. Významným aspektom konkurencieschopnosti je výkonnosť firmy. Meranie podnikovej výkonnosti poskytuje spätnú väzbu - teda vyhodnotenie stratégie zvolenej podnikom k udržaniu a rozšíreniu konkurencieschopnosti. Konkurencia je neoodeliteľnou súčasťou trhovej ekonomiky. Zostrujúca sa konkurencia zmenila povahu trhov, odvetví, aj vzťahy medzi významnými konkurentami. Aké sily unášajú konkurenciu dopredu, ako sa mení jej štruktúra, ako v nej obstáť, ako sa ubrániť jej deštruktívnym účinkom a využiť jej nové produktívne možnosti, kde identifikovať zdroje konkurenčnej výhody ako nástroje zvýšenia konkurencieschopnosti - to sú otázky, ktoré stoja v centre pozornosti. Kľúčové faktory úspechu podniku.