Evergreen zvaný korupce - Jiráková, Eva
Pojem korupcia sa nedá zúžiť len na úplatkárstvo a spojovať ju výhradne so štátnou správou. Toto konanie sa vyskytuje i v súkromnom sektore, politike, súdnictve, športe, médiách, v malom a strednom podnikaní a ďalších odvetviach. Klientelizmus ako jedna z foriem inštitucionalizácie korupcie, ktorý je definovaný ako zvýhodňovanie na základe príbuzenských alebo priateľských vzťahov. Termínom korupčná klíma je označovaný typ spoločenskej klímy, v ktorom sa korupčné správanie toleruje a korupcia sa pre obyvateľstvo stáva únosným a normálnym javom. Príčiny a dôsledky korupcie pre spoločnosť. Meranie korupcie. Index CPI (Corruption perception index - Index vnímania korupcie). Index BPI (Bribe payers index - Index plátcov úplatkov). Corporate governance risk index (CGRI). Indexy korupcie verejných rozhodnutí. Boj s korupciou.