Etnografia = výlet do divočiny spotrebiteľov - Allová, Kateřina
Etnografia je dnes považovaná za jednu z najzaujímavejších metód kvalitatívneho výskumu a jej popularita rastie aj v našom kúte Európy. Je to metóda adaptovaná do marketingového výskumu nie z psychológie, ale z kultúrnej antropológie a sociológie. Znamená hĺbkové porozumenie správania, hodnôt, symbolov a života určitej skupiny ľudí, nie nevyhnutne etnickej, ale v prenesenom zmysle cieľovej skupiny spotrebiteľov alebo subkultúry. Je to metóda, ktorá nielen inovovala výskumné prístupy, ale najmä umožňuje inovovať výrobky a komunikáciu, aby boli užitočnejšie, zrozumiteľnejšie a spotrebiteľovi bližšie. Pri spotrebiteľskom výskume diskutujeme s respondentami o ich názoroch a postojoch k výrobkom a značkám, pri etnografii výskumník ide do prostredia respondentov, v ktorom žijú, kde spotrebiteľ nielen hovorí o výrobku, ale ho aj používa. Výskumné pobyty medzi spotrebiteľmi. Názory a skúsenosti spotrebiteľov sú priblížené pomocou fotografií a filmových klipov. Prípadové štúdie.