Európska integrácia a bilaterálna diplomacia vo vzťahoch medzi krajinami EÚ: koniec zastupiteľských úradov? - Pajtinka, Erik
Analýza súčasných praktických funkcií zastupiteľských úradov v rámci EÚ. Základné funkcie diplomatickej misie podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Zastupovanie vysielajúceho štátu v štáte prijímajúcom. Ochrana záujmov vysielajúceho štátu a jeho príslušníkov v štáte prijímajúcom. Rokovanie - vzájomná komunikácia s vládou prijímajúceho štátu. Podávanie správ vysielajúcemu štátu. Podpora priateľských vzťahov a rozvíjanie hospodárskych, vedeckých a kultúrnych stykov.