Analýza konkurencie vo sfére služieb - Ďaďo, Jaroslav
Význam analýzy konkurencie. Hodnotenie konkurencie zákazníkom. Manažérske hodnotenie konkurencie. Analýza informácií o súčasných cieľoch konkurencie. Analýza súčasných stratégií konkurencie. Analýza schopností a zdrojov konkurencie. Analýza budúcich cieľov a stratégií. Matica hodnotenia atraktívnosti trhu. Príspevok je súčasťou publikácie "Marketing služieb".