Manažerské přístupy ve vztahu k zákazníkům - Žebrák, Miroslav
Customer Value Meritocracy (CVMe) zastrešuje rôzne metódy pre prístup a hodnotenie podnikania, ktoré majú vo svojom strede spoločný integrujúci prvok - záujem o zákazníka. CVMe a jeho subsystémy - Customer Value Analysis (CVA - hodnota pre zákazníka), Customer Satisfaction Management (CSM - riadenie uspokojenia zákazníka), Customer Value Management (CVM - riadenie hodnoty zákazníka), Customer Relationship Management (CRM - riadenie vzťahov so zákazníkmi). Jednotlivé subsystémy ovplyvňujú systémy riadenia kvality. Výsledky výskumu (na 90 respondentoch), ktorého cieľom bolo zistiť postoje manažérov k podpore služieb a predaja v podnikoch na českom trhu.