Podarí sa presadiť komunitárny patent?
Snaha Európskej komisie zlepšiť súčasnú úpravu patentového systému v Európskej únii. Harmonizácia národných predpisov členských krajín alebo vytvorenie jednotných právnych pravidiel na úrovni Európskeho spoločenstva. Európska ochranná známka ako nevyhnutnosť pre presadenie sa na európskom trhu. Procedúra získavania európskeho patentu a poplatky s tým súvisiace.