Využitie nástrojov marketingového mixu v neziskových organizáciách - Hajduch, Ľudovít
Optimálny marketingový mix vyjadruje skutočnosť ako môže nezisková organizácia s čo najmenším množstvom prostriedkov (finančných, materiálnych a ľudských) a úsilím dosiahnuť svoje ciele a uspokojiť potreby a želania zákazníkov. Marketingový mix a jeho 4 kľúčové prvky - produkt, cena, propagácia, miesto (4P). V marketingu neziskových organizácií pribúda ďalší prvok - ľudia. Základná úloha marketingu v neziskových organizáciách nie je propagácia produktu s cieľom rozšírenia produktu na trhu, ale marketing tu má slúžiť na určenie vhodnosti a potrebnosti produktu, oslovenie cieľového trhu, budovanie dobrého imidžu a získavanie finančných prostriedkov pre svoju činnosť.