Metóda ohodnocovania akcií založená na reálnej opcii - Ninčáková, Lucia
Pojem reálnej opcie sa datuje od 90. rokov 20. storočia. Pomocou reálnej opcie môžeme zistiť hodnotu spoločnosti, a teda ju je možné aplikovať aj na odhad hodnoty akcií, prípadne majetkových podielov. Reálna opcia je založená na analógii s opciou finančnou. Základné parametre reálnej opcie. Hodnota opcie - opčná prémia = vnútorná hodnota a časová hodnota. Reálne opcie majú význam hlavne v prípade neistoty budúceho vývoja na trhu. Preto sú považovanie nielen za nástroj ohodnocovania, ale aj za nástroj manažmentu.