Segmentácia komoditného agroobchodu SR v členstve EÚ - Podolák, Alojz
Komoditný agroobchod vstupom SR do EÚ sa stal súčasťou vnútorného trhu EÚ, s plným rešpektovaním priestoru bez vnútorných hraníc. Agroobchod tak musí rešpektovať úniovú teritoriálnu štrukturalizáciu a s obchodom súvisiacu negociáciu záverov Kodaňského summitu. Vstupom do EÚ sa teritoriálna orientácia SR na vnútornom obchode vo vývoze a dovoze zvýšila z 35 percent na 85 percent a saldo SR dosahuje až 90 percent. Postavenie agrokomodít v medzinárodnom obchode. Výkonnosť agroobchodu po vstupe SR do EÚ je prezentovaná vyššou funkčnou otvorenosťou, zvýšenou exportnou výkonnosťou a stabilizovanou dovoznou náročnosťou.