Možnosti aplikácie štandardizácie a diferenciácie v medzinárodnom marketingu - Kršáková, Zuzana
Štandardizácia medzinárodného marketingu predstavuje identické nasadenie marketingových nástrojov na zahraničných trhoch bez ohľadu na prostredie. Faktory súvisiace s uplatňovaním štandardizácie na medzinárodných trhoch. Význam štandardizácie. Dôležitou úlohou pre podnik sa stáva určiť reálnu mieru štandardizácie pre daný trh. Uplatňovanie prístupu diferenciácie u medzinárodne činných podnikoch. Diferenciácia výrobku predstavuje fyzické alebo iné odlíšenie výrobku od podobných výrobkov, ktoré vyrába konkurencia. Diferenciácia výrobku na zahraničných trhoch sa môže uskutočňovať prostredníctvom jeho rôznych modifikácií. Medzinárodne činné podniky odlišujú svoje výrobky prostredníctvom fyzických vlastností, ponúkajú odlišnú úroveň starostlivosti o zákazníka, snažia sa výrazne prispôsobiť lokálnym podmienkam. Štandardizácia a diferenciácia sa vo väčšine prípadov na zahraničných trhoch v čistej podobe nevyskytujú, existujú spolu.