Metodiky tvorby informačných systémov - Hamranová, Anna, 1957-
Informačné systémy zohrávajú v súčasnosti kľúčovú rolu, ktorá ovplyvňuje konkurencieschopnosť a veľakrát i existenciu organizácií. Úspešnosť projektov vývoja informačných systémov je pomerne nízka. Príčiny tejto skutočnosti. V súčasnosti môžeme sledovať dva hlavné prúdy v metodických princípoch budovania IS/IT - rigorózne metodiky a agilné metodiky. V príspevku sú charakterizované rigorózne metodiky, podrobnejšie jedna z metodík hodnotenia softvérových procesov - Model zrelosti pre softvér (SW CMM). CMM je metodika globálna, pretože je zameraná na procesy v rámci celej organizácie. Zameriava sa na riadenie softvérových procesov, v menšej miere na softvérové postupy.