Světová banka a vývoj jejích strategií v boji proti chudobě - Lindner, Tomáš
Redukcia chudoby ako priorita a zároveň aj základné hodnotiace kritérium činnosti Svetovej banky. Zameranie Svetovej banky na poskytovanie pôžičiek rozvojovým krajinám v období 50. a 60. rokov (princíp trickle down). 70.roky - zmena v rozvojovej teórii - zaistenie základných životných potrieb chudobných ľudí. 80. roky - "stratené desaťročie". Zmena stratégie Svetovej banky v 90. rokoch. Prijatie programu OSN: Rozvojové ciele tisícročia (Millenium development goals). Osem cieľov tohto programu. Princípy najnovšej stratégie Svetovej banky: Poverty reduction strategy papers.